Praktijk voor coaching en spiritueeltherapie

E-mail
formats

Moet je alles perfect doen?

Published on oktober 19, 2012

Als je alles perfect doet lever je de allerbeste dingen af. Wie wil dat niet?

Een cliënt zei van de week dat hij zoveel last had van zijn gevoel altijd het beste resultaat te moeten leveren en vooral nooit iets te mogen vergeten. Hij bleef op zijn vrije dag altijd met zijn werk bezig. Hij heeft nooit tijd voor ontspanning of andere leuke dingen. Ook klaagt hij al langere tijd dat hij zo moe is. Hij heeft al drie keer een burn-out gehad. Wanhopig vroeg hij hoe hij hiermee om moest gaan.

Tja, perfectionisme is iets dat vele mensen kwelt. Vaak komt het voort uit een behoefte aan erkenning of een gevoel van onzekerheid om niet te voldoen. Het is zwaar om perfecte zaken af te moeten leveren. De laatste 10% van je werk om het perfect te doen, kost je 90% van je zweetdruppels en tijd. En als je goed kijkt naar wat je gewrocht hebt, is het allemaal zo perfect dat het niet meer straalt of iets eigens heeft. Het is iets dwangmatigs geworden, de creativiteit en de inspiratie in je werk zijn ver te zoeken. En je plezier lijkt meer en meer te verdwijnen.

Gewoon goed werk afleveren is veel effectiever! Meer is niet altijd beter.

Als je werk aflevert dat ruim voldoende is, houd je meer plezier in wat je doet, blijf je geïnspireerd en houd je tijd en energie over voor andere leuke dingen. En juist die andere leuke dingen leveren je weer veel energie en inspiratie op.
Op deze manier verhoog je de kwaliteit van je leven met grote stappen.

Vraag ik je nogmaals: … en wie wil dát nou niet?

Herken je jezelf in de man die alles perfect moet doen? Reageer op deze blog en vertel ons hoe jij hiermee omgaat. Wie weet kunnen we elkaar helpen met dit vraagstuk dat zovele mensen bezighoudt.

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
2 Comments  comments 

2 Responses

 1. Retthy

  Hoi Yvette,

  Wat een mooi initiatief.
  Zeer herkenbaar voor mij; bij mij uit zich dat in; alles zo goed willen doen, dat ik soms eindeloos iets uitstel om iets te beginnen, want dat moet in een keer zo goed zijn, dat er eigenlijk geen beginnen aan is.
  Erkennen dat het is zoals het is, dat is al de eerste stap om je verder te ontwikkelen als je dat wilt.
  ” Genieten van iets waar je mee bezig bent in het hier en nu, ongeacht het resultaat” is iets wat mij helpt, en ook; gewoon maar de eerste stap zetten, iedere eerste stap heeft iets in zich waardoor je de volgende stap kunt zetten.
  Ik hoop dat er vele reacties nog zullen volgen.

  hartegroet,

  Retthy

  • Yvette

   Genieten van wat je NU aan het doen bent, in plaats van je aandacht te richten op het eindresultaat. Dat is een goede suggestie om minder last te hebben van perfectionisme. Dank je wel, Retthy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *