Praktijk voor coaching en spiritueeltherapie

E-mail

Meer over Bach bloesemremedies

Dr. Edward Bach

Dr. Edward Bach (1886-1936) was een regulier arts en homeopaat, die een succesvolle praktijk had in Groot-Brittannië.
Hij geloofde dat je denkwijze en levenshouding een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en genezen van ziekten. Volgens hem was ziekte een gevolg van disharmonie tussen lichaam en geestelijke gesteldheid.
De stelling van Edward Bach luidde dan ook: behandel de mens in plaats van de ziekte oftewel behandel de gemoedstoestand van de mens in plaats van de ziekte.

De filosofie van Dr. Bach

Dr. Edward Bach ging er vanuit dat als een mens zich niet gelukkig voelt er na enige tijd een ziektebeeld kan ontstaan. Dit kan beginnen met aandoeningen zoals: eczeem, hoofdpijn, maagpijn, ontstekingen en pijnen zonder duidelijke oorzaak. Later kunnen echte ziektes ontstaan.
Door het genezen van de oorzaak, nl. het gebrek aan levensgeluk, treedt ook genezing van het lichaam op!
De Bach bloesemremedies kunnen bijvoorbeeld paniek, zorgen, irritatie, verdriet en onzekerheid verhelpen. Ook vermoeidheid, pessimisme en ongeduld zijn zo werkelijk te genezen. Al op korte termijn gaat men zich prettiger voelen en vooral meer zichzelf voelen.
Dr. Bach heeft bij deze geneeswijze voor ogen gehad, dat ze eenvoudig toe te passen moest zijn. Met de Bach bloesemremedies is er voor veel situaties op simpele wijze heel wat narigheid te verzachten. Bij examenvrees, shock bij ongelukken, huilende baby’s en kinderen met angst of heimwee zijn de Bach bloesemremedies een probaat middel. Ook verdriet en angst bij scheiding of overlijden alsmede berusting en moedeloosheid bij werkeloosheid zijn te veranderen. Met deze natuurlijke methode kan vrede en harmonie weerkeren. Het is haast wonderbaarlijk, want al verandert ogenschijnlijk een situatie zelf niet, toch is aan al deze stemmingen iets te doen! Eenvoudigweg doordat de innerlijke houding met de helende bloesemkrachten verandert.

Dr. Bach is met deze unieke, vernieuwende genezingsmethode zijn tijd absoluut vooruit geweest. Hij heeft de weg geopend naar een nieuwe manier van genezen; namelijk genezing van Lichaam en Geest.

Neem nu als voorbeeld de Walnut-remedie: deze remedie helpt bij wie uit het lood geslagen is door veranderingen. Kinderen die voor het eerst naar school gaan kunnen daar behoorlijk van onder de indruk zijn. Ze kunnen slechter gaan slapen omdat er zoveel nieuwe indrukken te verwerken zijn. Een behandeling met Walnut kan de overgang voor het kind makkelijker maken.

De 38 bloesems en de Rescue-remedie.

Dr. Bach zocht in de natuur, onder andere in Wales, naar middelen voor zijn geneeswijze om de gemoedstoestand van de mens om te zetten van een negatieve levensinstelling of houding naar een positieve instelling.
Hij vond die in de vorm van bloesems van wilde planten, struiken, heesters en bomen. Hieruit ontwikkelde hij 37 remedies, zoals Crab Apple, Beech, Olive, Walnut, Rock Rose, enz. De 38ste werd gemaakt van bronwater.

Naast deze 38 remedies ontwikkelde dr. Bach de Rescue-remedie uit vijf van de al bestaande remedies. Rescue-remedie brengt snel herstel wanneer een ingrijpende emotionele gebeurtenis je uit je evenwicht heeft gebracht. Wat je ook te wachten staat, Rescue-remedie kan je door dieptepunten heen helpen. De reden waarom Rescue-remedie zoveel succes heeft, is eenvoudig te begrijpen: het is een remedie die door iedereen te gebruiken is, in iedere situatie in het leven die als kritiek, spannend of stressvol wordt ervaren.
En sinds kort is er een nieuwe remedie aan toegevoegd: Rescue-nacht.

Op dit moment is er in Wales nog steeds een team van mensen die exact op dezelfde wijze als dr. Bach de moedertincturen voor de remedies maakt. Zij doen dit op de plek waar dr. Bach zijn levenswerk vervolmaakte, Mount Vernon in Wales.