Praktijk voor coaching en spiritueeltherapie

E-mail
formats

Wat geeft de crisis ons?

Published on december 12, 2012

“De crisis”, je hoort het overal. Sinds de globalisering zijn problemen wereldwijd. De crisis is vervelend en neemt ons geld.  Het woord crisis is verbonden aan het woord bezuiniging. We hebben allemaal minder te besteden. Er is minder, overal minder van. Minder boodschappengeld, minder zorg voor meer geld, minder geld naar het onderwijs, alles minder. En dat klopt, veel is minder en er je kunt niet anders dan het daarmee doen.

Zou de crisis ons ook iets kunnen geven? En zo ja, wat zou dat dan zijn? De mensen hier in het westen zijn al jaren bezig met ‘meer’. Meer geld verdienen, meer spullen hebben, meer eten zodat we langzaamaan te dik worden, meer kleren zodat je ’s morgens niet weet wat je aan zal trekken. Meer kennissen en vrienden zodat je agenda helemaal vol zit. We hebben allemaal een auto om zo ver weg te gaan als we willen, maar heb je al kennis gemaakt met je buren?

We leven erg gericht naar buiten toe, we geven ons geld en onze energie aan allerlei zaken die buiten ons liggen. Kunnen wij hier in het rijke Westen niet met wat minder toe? Ik wil niet klagen, want ik kan best wat missen. Ik wil graag tevreden zijn met wat ik heb en wie ik ben. En dat lukt heus niet altijd, hoor.

De crisis geeft ons dat we bewuster nadenken over de dingen die we aanschaffen. Dat we aandacht besteden aan het mooi houden van onze kleding, zodat we er langer mee kunnen doen. Dat we ons lichaam lief hebben door in plaats van dure en vaak ongezonde kant-en-klaar maaltijden te gebruiken, weer tijd maken om met aandacht ons eten zelf te bereiden. De crisis geeft ons zelfs dat we benzine willen besparen waardoor we meer tijd thuis doorbrengen met onze geliefden, aandacht voor hen hebben en voor onze relatie met hen. Dat we weer aandacht hebben voor wat er binnenin ons leeft.  Weet jij wat jou doet groeien en bloeien zodat je de diepe dankbaarheid kunt voelen van een tevreden mens?

Globalisering is prachtig, we leren andere culturen kennen en ontdekken dat we allen één zijn. De crisis geeft ons dat we onze eigen leefomgeving niet vergeten en aandacht en energie besteden aan onze persoonlijke inzet op aarde.

… En wie weet lopen we eens langs de buren om ze uit te nodigen voor een kopje koffie.

Wat brengt de crisis jou? Laat het weten in je reactie op deze blog …

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
3 Comments  comments 

3 Responses

 1. alexandra

  Crisis geeft verbondenheid en gezelligheid maken met elkaar.
  Samen met de buren een kerstborrel doen en ieder neemt wat drank en eten mee,het is tegenwoordig niet raar meer om dat voor te stellen en eigenlijk wel heel leuk want ook de gastvrouw heeft dan een gezellige borrel.
  Belangrijker is het samenzijn dan die eeuwige competitie die we hadden:het beste zijn in wat je je gasten voorzet!

 2. margreet bootsma

  Ik denk dat de crisis ook weer mensen terug naar de basis brengt: saamhorigheid met elkaar, je hoeft je niet te schamen als je aangeeft dat je even geen geld hebt of de goedkoopste producten koopt, je hoefde vroeger niet te zeggen “ik ga naar de aldi” want dat was not done. Maar mensen zoeken happiness meer binnenshuis op ipv buitenhuis en men doet meer moeite om met iets kleins iets groots te maken zoals bijvoorbeeld met een groep of familie bij elkaar te zitten en te eten, dan genieten van pan boerenkool, je hoeft niet zo nodig een 4 gangen diner. En ik denk ook dat het allemaal niet voor niets gebeurt…

 3. Coby de Grijs

  Ik kan niets anders doen dan onderstrepen wat Yvette hier boven zo prachtig heeft verwoord.
  We voelen het allemaal op onze manier. Alleen, het heeft absoluut geen nut om in angst te gaan of blijven zitten. Deze tijd is een uitnodiging aan jouw creativiteit, zodat je het beste kunt maken van wat het leven je biedt. Dit doe je niet alleen, maar samen met je geliefden, je vrienden, je buren en andere mensen, ook al bevinden die zich aan de andere zijde van deze wereld. Als jij je hart tot hun laat spreken, krijg je zeker antwoord.

  Coby de Grijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *