Praktijk voor coaching en spiritueeltherapie

E-mail
formats

Woorden kunnen kwetsen

Published on augustus 7, 2013

Ik las een uitspraak van Thich Nhat Hanh in een blad die me deed denken aan een cliënt die nog veel boze gevoelens met zich meedraagt.

“Als we ons volledig bewust zijn van wat we zeggen, kunnen we echt geluk brengen, terwijl achteloos spreken kan doden.” 

Mijn cliënt is boos op het leven. Hij heeft fysieke problemen, geen werk meer, financiële zorgen en voelt zich onbegrepen en niet gesteund door zijn familie. Zijn taalgebruik is boos in woorden, volume en toon. Hij voelt zich verongelijkt en alleen in de wereld staan. Hij is een jong-volwassene en wil zijn leven juist opbouwen, terwijl het voelt of hij al jaren geen stap verder komt. Hij is boos en de hele wereld mag dat weten.

Zijn gedrag is vaak negatief, hoe hij ook zijn best doet om positief te zijn en vol te houden. De familie die toch zijn best doet met hem mee te leven, door aan de zijlijn hun steun aan te bieden, maakt hij verwijten met harde, afwijzende woorden. Zo komt hij steeds meer alleen te staan. Zijn leven lijkt in een neergaande spiraal te bewegen.

Negatieve emoties vragen zoveel van je aandacht dat er nog maar weinig ruimte overblijft voor degene die tegenover je zit. Je ziet die ander niet langer als een persoon met gevoelens. Je denkt niet meer na over de gevolgen van wat je zegt.

Mag ik je vragen je eens de laatste keer voor de geest te halen dat je iets gezegd hebt wat een ander heeft gekwetst? In de meeste gevallen zul je spijt hebben. Wat was je motivatie achter die gewraakte woorden? Misschien was je kwaad, verdrietig of voelde je je aangevallen. Kun je die gevoelens onder ogen zien? Is het dan geen tijd om de ander te bellen of te ontmoeten en aan te geven dat je spijt hebt van je woorden? Kun je aan die ander uitleggen wat maakte dat je die woorden zei?

Wellicht kunnen jullie samen weer verder en komt er ruimte om in vertrouwen je boze of verdrietige gevoelens te uiten bij die ander.

De uitspraak van Thich Nhat Hanh is zo waar; ga voorzichtig met je woorden om als je boos of verongelijkt bent.

Wil je een ervaring met ons delen, schrijf je verhaal dan in de reactie. Zo kunnen we van elkaar leren.

 
 Share on Facebook Share on Twitter Share on Reddit Share on LinkedIn
No Comments  comments 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *